У Сумах пройшов круглий стіл за підсумками проекту «Голос жінки має силу»

29 листопада відбувся підсумковий регіональний круглий стіл та прес-конференція за проектом «Програма з відновлення миру і діалогу для внутрішньо переміщених жінок «Голос жінки має силу».

 Метою проекту було посилення професіоналізму лідерів громадських організацій в онлайн правозахисті та блогерстві задля запобігання конфліктів і ведення мирних переговорів, а також посилення участі жінок у вирішенні конфліктів на місцевому рівні шляхом об’єднання лідерів в єдину блог-платформу. Правозахисні кампанії жінок-ВПО проводилися у семи регіонах: Сумська, Луганська, Запорізька, Закарпатська, Чернівецька, Харківська та Дніпропетровська області.

Для реалізації проекту «Голос жінки має силу» у Сумській області була створена команда з громадських діячів, правозахисників, блогерів, журналістів та самих ВПО. Тож на круглому столі були присутні наші головні партнери в проекті – Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області, а також представництво ГО «Калинове гроно», ГО «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини», ГО «Сумське громадське коло», ГО «Фонд регіональних досліджень», Центру досліджень регіональної безпеки, Гендерного ресурсного центру СумДУ, ГО «Молодіжна медіа спілка», Сумського осередку всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації.

На всіх етапах реалізації проекту ми відчували підтримку з боку влади – Департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА та Сумського обласного центру зайнятості.

Усі представники-партнери наголосили на тісній співпраці та високих результатах роботи всіх партнерів. Також під час засідання круглого столу учасники акцентували увагу на тому, що проект не лише об’єднав різні інституції, що опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб, а й дав можливість консолідувати зусилля задля їхнього вирішення.

«Внутрішньо переміщені особи – це та особлива категорія осіб, правовим захистом яких займаються представники системи безоплатної правової допомоги. Сюди входить і як первинна допомога – консультації, роз’яснення, так і вторинна – захист інтересів клієнтів в суді. Тому участь в проекті для нас була цікава, практична, а в реалізації його завдання вбачався суспільно корисний інтерес. І ми раді, що маємо позитивні результати», – зазначила директор Регіонального центру Олена Демченко.

У межах проекту ГО «Інтелект Сумщини» у співпраці з Регіональним центром з надання БВПД в Сумській області супроводжував 8 судових справ внутрішньо переміщених жінок. Перша успішна справа стосувалася розірвання шлюбу; у липні отримали ще одне позитивне рішення суду – про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території. У серпні Роменський міськрайонний суд задовольнив позов про встановлення факту народження дитини. На початку жовтня суд зобов’язав Пенсійний фонд нарахувати та виплатити пенсію за червень липень жінці-ВПО.

4 жовтня подано позов по забезпеченню безбар’єрного доступу людей з інвалідністю та маломобільних груп до об’єктів соціально-культурного призначення. Для вирішення питання забезпечення виборчих прав ВПО написано 2 звернення до депутатів Конотопської районної та міської ради щодо написання звернення до депутатів Верховної Ради про необхідність невідкладного розгляду Проекту Закону № 6240.

Також написано запит про включення питань голосування ВПО на місцевих виборах до Порядку денного засідання громадської ради при Конотопській міській раді. Подано запити до Пенсійного фонду. 23 жовтня направлено позовну заяву до Кабінету Міністрів України про стягнення майнової та моральної шкоди, спричиненої в результаті вчинення терористичних актів під час проведення АТО в м. Дебальцево.

Заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва охарактеризувала судові справи внутрішньо переміщених осіб, окреслила їх специфіку, ознайомила присутніх з тим, які складнощі виникають під час захисту порушених прав ВПО.

У Сумській області в межах проекту проведено 2 тренінги з правозахисних та адвокаційних технік та інструментів блогерського та інформаційного супроводу, 10 блог-кафе на різну тематику, 2 зустрічі із представниками влади (Конотопська та Буринська РДА) та здійснено написання 6 запитів до органів влади різного рівня по захисту прав жінок-ВПО.

Під час реалізації проекту було створено Платформу взаємопідтримки жінок Сумської області Women Liasion Security Platform, що являє собою сайт (онлайн платформу), мета діяльності якої полягає в наданні майданчика для комунікацій в онлайн просторі для представників громадських організацій, органів влади та самоврядування, представників цільової групи – внутрішньо переміщених осіб, ЗМІ та блогерів про актуальні питання і проблеми у житті ВПО.

За підсумками діяльності у проекті «Голос жінки має силу» було подано 3 рекомендації до місцевої влади. Рекомендації щодо забезпечення прав ВПО, у тому числі і права голосувати на місцевих виборах, з ініціативи ГО «Інтелект Сумщини» були подані рекомендації на парламентські слухання у Верховній Раді на тему «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп».

Також на круглому столі було презентовано унікальне видання під назвою «Жіночі голоси за мир», яке підготувала та видала ГО «Фундація прав людини». У ньому зібрані реальні історії жінок-переселенок, які долають життєві труднощі та знаходять себе на новому місці.

Проект реалізується за фінансової підтримки «Institut für Auslandsbeziehungen», виконується Громадською Організацією «Фундація прав людини» спільно з ГО «Інтелект Сумщини», партнером якої виступив Сумський державний університет.

Джерело

TOP