29.09.2016 / Кожен естонець інвестував два євро в розвиток України

Про досвід співпраці України та Естонії йшлося у місті Кропивницький під час інформаційної сесії, котру організувала громадська організація "Турбота".
Інформаційна сесія стала точкою відліку для інноваційної програми захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених жінок на місцевих ринках праці на Кіровоградщині. Про це повідомили гості, які приїхали на інформаційну сесію із Києва, а саме Євгеній Фомін, директор громадської організації «Фундація Прав Людини» та Анастасія Михайлова, проектний координатор Посольства Естонії в Україні з питань розвитку, співпраці та гуманітарної допомоги. Що цікаво, обоє вони - наші земляки: Анастасія родом з Олександрії, а Євгеній - із Кіровограда.

Пані Анастасія працює у Посольстві і займається координацією програм розвитку, співпраці та гуманітарної допомоги. За її словами, протягом останнього часу Уряд Естонії виділив понад два мільйони євро на різноманітні програми в Україні, а це означає, якщо перерахувати на кількість населення, яка в Естонії складає трохи більше мільйона осіб, що кожен мешканець цієї невеликої європейської країни витратив як мінімум два євро зі своїх податків на підтримку українців.
Посольство Естонії надає мікрофінансування проектів для українських НУО, урядових організацій чи місцевих органів влади на суму до 15 000 євро. Ці проекти повинні відповідати Стратегії розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Естонії, а отже бути пов'язані із однією з наступних галузей - освіта, охорона здоров'я, мир і стабільність, розвиток демократії і верховенство закону, економічний та екологічно сприятливий розвиток, інформування громадськості та глобальна освіта, а також ICT рішення. Крайнього терміну подачі заявки нема. За рік можуть бути профінансовані 2-4 проекти.
Інша можливість отримати фінансування на цікаві проекти від Уряду Естонії - це знайти партнера у цій країні, і написати спільну програму. Саме так сталося у випадку з інноваційною програмою захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених жінок на місцевих ринках, яку реалізовує "Фундація Прав Людини" (ФПЛ) у трьох областях України (Кіровоградська, Запорізька, Львівська) у партнерстві із Естонським жіночим ресурсним центром (ENUT). Директор ФПЛ Євгеній Фомін розповів, що метою проекту є посилення громадського руху жінок переселенців та підвищення професіоналізму у правозахисті лідерів громадських об’єднань внутрішньо переміщених осіб шляхом залучення інноваційного досвіду Естонії у е-маркетингу та самозайнятості з використанням онлайн технологій. Інновацією проекту є постійний фокус на використання сили соціальних медіа ресурсів та менторства.
Координатором проекту у місті Кропивницький та у Кіровоградській області є громадська організація "Турбота", керівник проекту – Вікторія Талашкевич. За словами пані Вікторії на 17-19 жовтня заплановано тренінг, на який запрошуються бажаючі взяти участь у менторській програмі. Тренінг вестимуть естонські та українські тренери. Реєстрація на тренінг ось тут

TOP