23.02.2016 / Правова база, що регулює питання доступності інвалідів до інформації, інфраструктури та транспорту

Україна в основному законі держави, «Конституції», визначила, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю
Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Для утвердження і забезпечення прав і свобод людини, за час незалежності було прийнято велику кількість нормативних актів, частина з яких присвячена питанням осіб з інвалідністю.
Зробивши конвенцію ООН про права інвалідів частиною свого законодавства,
Україна визнала, що для забезпечення нормальної життєдіяльності осіб з особливими потребами важливою є доступність фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, охорони здоров'я та освіти, а також інформації та зв'язку, оскільки вона дає змогу інвалідам повною мірою користуватися всіма правами людини й основоположними свободами.

Згідно з нормами «Конвенції ООН про права інвалідів», держава, щоб надати інвалідам можливість вести незалежний спосіб життя й усебічно брати участь у всіх аспектах життя, повинна вживати належних заходів для забезпечення інвалідам доступу нарівні з іншими до фізичного оточення, до транспорту, до інформації та зв'язку, зокрема інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об'єктів і послуг, відкритих або таких, що надаються населенню, як у міських, так і в сільських районах. Ці заходи, які включають виявлення й усунення перепон і бар'єрів, що перешкоджають доступності, повинні поширюватися, зокрема:
- на будинки, дороги, транспорт й інші внутрішні та зовнішні об'єкти, зокрема школи, житлові будинки, медичні установи та робочі місця;
- на інформаційні, комунікаційні та інші служби, зокрема електронні служби та екстрені служби;
-оснащувати будинки та інші об'єкти, відкриті для населення, знаками, виконаними абеткою Брайля у формі, що легко читається і є зрозумілою;
-надавати різні види послуг помічників і посередників, зокрема провідників, читців і професійних сурдоперекладачів, для полегшення доступності будинків та інших об'єктів, відкритих для населення;
розвивати інші належні форми надання інвалідам допомоги та підтримки, що забезпечують їм доступ до інформації;
- надавати людям з інвалідністю інформації, призначеної для широкого загалу, в доступних форматах та з використанням технологій, що враховують різні форми інвалідності, своєчасно та без додаткової оплати;
- сприяти використанню в офіційних стосунках: мови жестів, абетки Брайля, посилюючих чи альтернативних способів спілкування та всіх інших доступних способів, методів і форматів спілкування за вибором людей з інвалідністю;
- заохочувати засоби масової інформації включаючи тих, що надають інформацію через Інтернет, до перетворення своїх послуг на доступні для людей з інвалідністю;
- визнавати та використовувати мову жестів.
З метою забезпечення реалізації прав і задоволення потреб інвалідів нарівні з іншими громадянами, поліпшення умов їх життєдіяльності, згідно з «Конвенцією про права інвалідів», кабінет міністрів України своєю постановою від 1 серпня 2012 р. № 706 затвердив державну цільову програму “Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів” на період до 2020 року.
В нормах закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів» №875 від 21.03.1991 р. містяться положення про безплатний, або пільговий проїзд у транспорті, а також передбачаються додаткові гарантії доступу до інформації для осіб з інвалідністю при користуванні транспортом, а також зазначено, що органи місцевого самоврядування забезпечують виділення земельних ділянок інвалідам із захворюваннями опорно-рухового апарату під будівництво гаражів для автомобілів з ручним керуванням поблизу місця їх проживання.
Інвалідам по слуху забезпечується доступ до засобів масової інформації шляхом титрування та здійснення сурдоперекладу на дактильно – жестову мову глухих інформаційних і тематичних телепрограм, кіно-, відеофільмів у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.
Також інваліди першої та другої груп мають право на позачергове і пільгове встановлення квартирних телефонів.
Крім того для інвалідів I, II груп по зору встановлені пільги при користуванні радіотрансляційною точкою.
Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.1995 № 32/95-ВР передбачено, що користувачі бібліотек з вадами зору мають право на одержання документів на спеціальних носіях інформації через мережу спеціалізованих та інших загальнодоступних бібліотек.
В законі України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. №2939-VI інвалідам гарантується допомога при наданні запиту про інформацію.
Законом України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. №1280-IV особам з інвалідністю встановлені додаткові гарантії доступу та тарифи до телекомунікаційних послуг.
Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, які затверджені постановою КМУ N 833 від 15.06.2006 передбачено, що:
суб'єкт господарювання зобов'язаний: надавати споживачеві (покупцеві) у доступній формі необхідну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, а також усіляко сприяти споживачеві (покупцеві) у вільному виборі товарів і додаткових послуг.
Правилами надання послуг поштового зв'язку, які затверджені постановою КМУ №270 від 05.03.2009 р передбачено, що, коли адресат, який внаслідок фізичних вад не може розписатися про одержання реєстрованого поштового відправлення, коштів за поштовим переказом, має право з відома працівника поштового зв'язку скористатися допомогою іншої особи.
Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, які затвердженні наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.12.2006 р. №1196 регулюють питання надання для інвалідів послуг служби супроводу на залізниці. Цими ж правилами встановлюються додаткові права та гарантії, передбачені для осіб з інвалідністю при користуванні послугами залізниці.
Правилами надання послуг пасажирським автомобільним транспортом, які затверджені Постановою КМУ № 176 від 18.02.1997 р., визначені права інвалідів при користуванні автомобільним транспортом, а також зазначено, які обов’язки має водій громадського транспортного засобу щодо особи з інвалідністю під час поїздки або у разі виходу з ладу автобуса.
В постанові Кабінету Міністрів України «Про правила дорожнього руху» №1306 від 10.10.2001 р. передбачені додаткові гарантії безпеки сліпих пішоходів.
Порядок надання інвалідам автомобілів , визначений у постанові Кабінету міністрів України від 19 липня 2006 р. N 999 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями».
Питання щодо використання інвалідами парковок визначені у Правилах паркування транспортних засобів, які затверджені постановою кабінету міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1342.
З метою належного забезпечення транспортними послугами осіб з обмеженими фізичними можливостями держава закуповує автобуси та тролейбуси, пристосовані для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Ця норма закріплена в розпорядженні Кабінету міністрів України від 3 грудня 2009 р. N 1481-р «Деякі питання забезпечення транспортними послугами осіб з обмеженими фізичними можливостями»Статтею 78 Цивільного кодексу України передбачено право дієздатної фізичної особи, яка за станом здоров'я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки, обрати собі помічника.
Для полегшення особам з інвалідністю доступу до інформації, транспорту та інфраструктури Кабінетом міністрів України 5 квітня 2012 р. була затверджена постанова № 321 «Про Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, перелік таких засобів».
З метою забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів соціальної
інфраструктури Президентом України був виданий указ № 900/2005 «Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями».
Для ефективного вирішення питань щодо розв'язання проблем
осіб з вадами зору, створення сприятливих умов для реалізації ними
прав на участь в економічній, політичній, соціальній, культурній
та інших сферах суспільного життя 02.03.2009 Президентом України був виданий указ № 113/2009 «Про першочергові заходи щодо поліпшення становища осіб з вадами зору».
Вимоги щодо доступності осіб з інвалідністю до житла, будинків і споруд громадського обслуговування, місць роботи та відпочинку містяться у таких документах:
Громадські будинки та споруди ДБН В.2.2-9-99;
Споруди транспорту, Автомобільні дороги ДБН 2.3.4. – 2000;
Споруди транспорту. Вулиці та дороги населенних пунктів. ДБН В.2.3-5-2001;
Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я. ДБН В.2.2-10-2001;
Будинки і споруди. Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади ДБН В.2.2-16-2005;
Спортивні та фізкультурно-оздоровчі споруди. ДБН В.2.2-13-2003;
Будинки та споруди. Житлові будинки. ДБН В.2.2-15-2005;
Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення ДБН В.2.2-17.2006.

TOP