Якщо є жертва, то обов’язково повинен з’явитися тиран

Автор – Ганна Панфілова

Якщо є жертва, то обов’язково повинен з’явитися тиран.

Почула цю фразу випадково, спочатку відреагувала дещо емоційно. Що? Та ні, неправда. Я ні в чому не винна, це тільки він, все він. Після наступного питання:  «Скільки років Ви терпіли насилля над собою і своїми дітьми?», відповісти вже не змогла, слова застрягли в горлі, а з очей котилися сльози.

 Чому терпіла – не знаю. Його головною метою був мій страх і безсилля. На початку мені здавалося, що він відчував певні докори совісті, але пізніше він був впевнений, що робить це з виховною метою, заради мого блага. Тепер, аналізуючи все це, згадую свою поведінку, я упокорилася, лише намагалася його заспокоїти і постійно обманювала себе тим, що якимось чарівним чином все зупиниться. Найгірше це те, що я інколи навіть думала, що дійсно заслужила таке ставлення. Але потрібно було зняти рожеві окуляри і прийняти той факт, що мій чоловік – тиран і деспот, і з цим треба боротися.

Чому мені, як і більшості жінок дуже складно зважитися на розлучення. Моя самооцінка і здатність до прийняття рішень була повністю розбитою чоловіком. Але розуміння, що переробити тирана практично неможливо, прийшло не одразу.

Нелегко кинути деспота — він буде намагатися утримати жінку, може стати занадто агресивним. Позбутися ярма, що формувався роками, буде дуже непросто.

Сьогодні я маю важливе завдання – обов’язково треба подати заяву на розлучення. Проект «Голос жінки» допомагає мені отримати юридичну підтримку з питань розділу майна і отримання аліментів на дітей.

TOP