#WomenForPeace

Автори – Запорізька група учасників Другої школи-тренінгу

Ви чули про резолюцію 1325?

Я – ні!

Де я почула про неї?

Для цього мені потрібно було потрапити на школу-тренінг «Жінки, мир, безпека».

 У травні 2018 року стартувала друга частина проекту «Голос жінки має силу», який реалізується ГО «Фундація прав людини» за фінансової підтримки Інституту міжнародних культурних зв'язків (Німеччина). Цього року проект охоплює сім регіонів, серед яких є Запорізька область. Головний акцент проекту – виконання приписів Резолюції ООН 1325. Знайомству з нею і була присвячена школа-тренінг.

Участь у школі взяли жінки та чоловіки – представники різноманітних сфер діяльності, внутрішньо переміщені особи. Зокрема лідери та члени громадських організацій, благодійних фондів. волонтерських рухів, ОТГ, журналісти, юристи, студенти і  громадські активісти. Вони зібралися разом, щоб отримати та поділитися досвідом жінок у процесах побудови миру і обговорювали можливості своєї подальшої діяльності в аспекті його відновлення.

То що таке Резолюція 1325 та чому саме цей документ є основою миротворчої діяльності в усьому світі?

Своїми думками поділилися учасники та учасниці проекту «Голос жінки має силу» із різних регіонів.

Євгенія, 33 роки, представниця Широківської ОТГ, ГО «СТЕП», Дніпропетровська область: «Цей документ є дуже важливим у сучасному гендерному суспільстві, бо він захищає права жінок та посилює їх участь у суспільному житті. Також у цій Резолюції приділено увагу незахищеним верстам населення, внутрішньо переміщеним особам – жінкам та дівчатам, які особливо потребують захисту, на відміну від чоловіків».

Ірина, 41 рік, журналістка, ГО «Ужгородський прес-клуб»: «Важливий, бо у всьому світі, на жаль, мало прислухаються до думок жінки, не приймають її активної участі та ініціатив у державотворчих та миротворчих процесах. Майже не враховуються жіночі потреби. Також я вважаю, що Резолюція 1325 захистить права жінок і збільшить їх представництво у миротворенні».

Геннадій, 41 рік, спортсмен,тренер, МБФ «Слов'яни», Харківська область: «Резолюція 1325 є важливим базовим інструментом із захисту прав жінок. І дуже добре, що вона прийнята за основу при розробці Національного плану дій. Я також підтримую роль жінки у процесах відновлення миру в Україні».

Світлана, 32 роки, ГО «Українське жіноцтво», Запорізька область: «Роль жінки в миротворчості надзвичайно важлива, оскільки є дослідження, що в переговорних процесах жінки прагнуть досягнути співпраці, а чоловіки частіше обирають стратегію конкуренції. Тому жінок необхідно залучати до миротворчих процесів на всіх етапах, враховуючи їх потреби та ідеї. Сьгоднішній проект, у якому ми беремо участь, це чудово ілюструє: всі ми різні, але ми змогли почути думку одна одної, домовитися, створити спільні проекти. І саме Резолюція 1325 дає бачення того правового поля, яке відкриває можливості активно включатися та ініціювати миротворчі проекти та ідеї.

Марина, 40 років, БФ «Право на захист»: «Тому що в цьому документі роль жінки у миротворчих процесах є ключовою. Жінку потрібно включати до ролі в миротворчих процесах та прислухатись до її думки, бо вона є берегинею роду. Будь-яка війна – це смерть, що протирічить жіночій сутності».

Ірина, 35 років, Агенція сталого розвитку «Хмарочос»: «Цей документ ґрунтовно пропонує всі складові жіночої миротворчості. Але в ньому мало прописана роль журналістів, ЗМІ у миротворчому процесі, та як вони конкретно можуть імплементувати цей процес. У Резолюції чітко вказано, хто який компонент має реалізовувати та що стосується жінок у миротворчому процесі».

Віра, 26 років, ГО «Закарпаття-Донбас», Закарпатська область: «В Резолюції 1325 йде мова щодо насильства та ключової ролі жінки у миротворчих процесах. Важливо залучати жінок до військових професій для врівноваження співвідношення чоловіків та жінок».

TOP